Reizen door noordoost India
Noordoost India is een vrij onbekende bestemming, niet alleen voor westerse bezoekers maar ook veel Indiërs hebben deze regio nog nooit bezocht. Wie informatie zoekt op Internet of in reisgidsen komt meestal niet verder dan Kaziranga National Park in Assam en het bekende Hornbill Festival in Nagaland.
Om hier verandering in te brengen heeft een aantal jaar geleden de uit Manipur afkomstige Kishore Seram het magazine 'Discover India's North East', kortweg 'DINE' , op de markt gebracht. In het blad komen onbekende bestemmingen aan bod in 'the 7 Sisters' zoals de deelstaten in de regio genoemd worden. Hiermee worden de zeven staten bedoeld die in een boog om Bangladesh heen liggen: Tripura, Mizoram, Nagaland, Meghalaya, Assam, Arunachal Pradesh en Manipur. Voor ons is elk nummer weer een bron van inspiratie bij het plannen van onze rondreizen.
Onze partners van 'My Wild India' hebben in verschillende edities verslag gedaan van hun ervaringen in de natuurreservaten in het noordoosten van India. Voor ons uitermate herkenbaar omdat wij de gebieden met hen bezocht hebben of zelfs een rol speelden in hun verhalen. Bijzonder leuk was het dan ook om gevraagd te worden om een artikel te schrijven over onze belevenissen in de regio.
Wij besloten veel aandacht te besteden aan onze ontmoetingen met mensen. De korte en soms langere momenten die een rondreis onvergetelijk maken. Een lach of een traan, een blik van verstandhouding of een gezamenlijke interesse. In het artikel rollen we van Manipur naar Assam via Nagaland en weer terug.
Noordoost India heeft ons hart gestolen, de regio is zo totaal anders dan 'Mainland India'. Wij genieten van de vriendelijkheid van de mensen, de unieke cultuur en etnische verscheidenheid van de bevolkingsgroepen en de overweldigende natuurlijke schoonheid.
Het noordoosten heeft te maken met een negatief imago wat voorkomt uit problemen in het verleden. Kishore en de mensen om hem heen waren zeer verbolgen over de meest recente Lonely Planet waar hun geliefde Manipur werd afgedaan als een corrupte en gevaarlijke no-go-area waar niks te zien is. Wij weten beter, wij kennen het gebied, wij kennen de mensen. Laat het volk dat met de LP in de hand reist maar lekker in Backpakistan.
Wij steunen van harte de initiatieven om noordoost India op de kaart te zetten. We kunnen dat hier allemaal nog wel een keer gaan schrijven maar leest u vooral ons artikel dat zegt genoeg.
Wij reizen verder door noordoost India: 'To Discover India's North East.
0 Comments
Wat is de beste plek om olifanten te spotten in India ?
India telt naar schatting zo'n 27.000 Indische Olifanten in het wild. Verspreid over het land zijn er 4 regio's waar je deze prachtige dieren kan zien tijdens een safari. Wat de beste plekken zijn om ze te spotten vertellen we hier.
Olifanten in Noordoost India
In het noordoosten van India komen grote aantallen olifanten voor in het gebied ten zuiden van de Himalaya. De beste plekken om deze te zien zijn een aantal Nationale Parken in de staten Assam en West-Bengalen.
Olifanten in Noord(west) India
In het gebied ten zuiden van Nepal komen verspreid diverse groepen olifanten voor. De beste plekken om deze te zien zijn de volgende 2 nationale parken:
Olifanten in Centraal India
Centraal India geldt als de plek waar je moet wezen om tijgers te zien. De reservaten in Madhya Pradesh en Maharashtra trekken miljoenen bezoekers per jaar. De enige olifanten die je hier zal zien zijn de gedomesticeerde dieren die het Forest Department gebruikt bij werkzaamheden en patrouilles in de bossen. Voor wilde olifanten moet je naar de deelstaat Odisha.
Olifanten in Zuid India
Ongeveer de helft van de totale populatie Indische Olifanten komt voor in de zuidelijke deelstaten Kerala, Karnateka en Tamil Nadu. Helaas zijn veel nationale parken in de regio jarenlang niet bereisbaar geweest vanwege etnische onlusten. Diverse groeperingen van terroristen (of vrijheidsstrijders, net hoe je het ziet) gebruikten de bossen als schuilplaats. De situatie is inmiddels aardig verbeterd maar het kan nooit kwaad om vooraf inlichtingen in te winnen.
Gedomesticeerde Olifanten
Deze pagina gaat over het spotten van wilde olifanten in de vrije natuur. Dat is de plek waar wij ze het liefst zien. Toch besteden we hier aandacht aan olifanten in gevangenschap. In India ontkom je er niet aan, de gedomesticeerde olifant die wordt ingezet voor allerlei taken is net zo normaal als vroeger de werkpaarden en ezels bij ons. Hoe wenselijk dit is is uiteraard de vraag, wij maken een onderscheid in 4 categorieën:
Safari in India: meer dan alleen de tijgerreis.
Onze eerste Indiareis in 2010 deden we met eigenlijk maar één doel: het zien van de Bengaalse tijger in het wild. Onze droom kwam uit in Bandhavgarh National Park. Na een eerste glimp van een vrouwtjestijger die net tussen de bomen verdween mochten we getuige zijn van het ochtendritueel van een mannetje. Prachtig om te zien hoe het dier ons vanuit het struikgewas bekeek, rustig opstond, rekte en strekte om vervolgens vlak voor ons het bospad over te steken.
De nodige reizen naar India verder, staan die herinneringen nog altijd overeind. We hebben op diverse plekken tijgers gezien, of soms alleen maar een spoor. Als we ondertussen één ding hebben geleerd dan is het wel dat safari in India meer is, véél meer zelfs, dan alleen maar die tijgerreis. Onze harde schijf is gevuld met beelden van groepen olifanten en dreigende neushoorns. We kennen het gezang van de hoelokgibbons en de roep van neushoornvogels. Onze ervaringen zijn breder geworden, verdiept en waardevoller geworden in die jaren. Er is zoveel moois te zien in dat fascinerende land, we gaan nog op zoek naar de schuwe rode Panda en hopen ooit de stripfiguurachtige Himalaya Jaarvogel te kunnen zien.
Grote reisorganisatie als Sawadee, Djoser en Koning Aap hebben de Tijgerreis of de Natuurreis India in hun programma staan. Mooie reizen die een combinatie bieden van cultuur en natuur. Gerenommeerde bedrijven die u een garantie geven voor een goed georganiseerd reis. Waarom zou u dan in zee gaan met een onbekende, kleine touroperator als Our Wild India ? tijgerreis
Wij overnachten in accommodaties die worden gerund door lokale ondernemers die op deze manier ervoor zorgen dat natuurbescherming werkgelegenheid oplevert in hun gebied. Dit in tegenstelling tot de resorts waar de grote touroperators doorgaans zaken mee doen; deze zijn meestal in handen van investeerders uit de grote stad die om de kosten te drukken personeel inhuren afkomstig uit Nepal of andere deelstaten van India.
Wij kiezen er voor om altijd een aantal dagen achtereen bij een national park of wildlife sanctuary te verblijven. Uiteraard vergroot dit de kans om wildlife te zien. Het geeft ook meer rust in het programma dan een bezoek van slechts 1 dag.
Belangrijker nog is dit: in de meeste nationale parken in India krijgt u bij een safari een voorgeschreven route toegewezen. Dit wordt gedaan om te grote drukte op bepaalde plaatsen te voorkomen. Logisch, maar dit kan wel tot gevolg hebben dat u een route toegewezen krijgt waar doorgaans niet veel te zien is. Het populaire Ranthambore N.P. bijvoorbeeld is opgedeeld in 10 zones, slechts 5 daarvan zijn vrij zeker van tijgerobservaties.
U of uw reisorganisatie kunt niet kiezen voor een bepaalde route, deze worden door loting aangewezen. Doordat wij meerdere dagen blijven vergroten wij de kans op het toegewezen krijgen van een andere route. Dankzij onze uitgebreide kennis van de natuurgebieden in India kiezen wij ook graag voor minder bekende en daardoor ook minder drukbezochte reservaten. Het wereldberoemde Kaziranga N.P. in Assam is een fantastisch mooie bestemming waar wij altijd naar terug zullen blijven komen maar wij kennen ook het verder gelegen Orang N.P. Orang wordt ook wel Mini-Kaziranga genoemd; het heeft dezelfde dieren en landschappen alleen van alles net wat minder. Het aantal bezoekers is slechts een fractie van dat van de grote broer, Orang National Park hebben wij vaak voor ons alleen.
Wij garanderen dat er per 2 deelnemers een aparte Gypsy (safarijeep) beschikbaar is. Bij andere organisaties worden uit kostenoverweging doorgaans 4 tot 6 deelnemers bij elkaar gezet. Samen met de chauffeur en de verplichte ranger kan dat er voor zorgen dat u weinig ruimte heeft in de wagen vooral als u ook nog fotoapparatuur bij u heeft. Vervelender nog is als u in een 'Canter' wordt geplaatst: dit zijn open trucks waar ca. 20 mensen in passen. Mogelijk deelt u deze met een stel schreeuwende Indiërs die zich, al selfies makend, afvragen waar al dat wildlife dan wel zit.
Wij geloven dat kleinschalig toerisme bescherming op kan leveren voor de zwaar onder druk staande natuurgebieden in India. Wij stellen een deel van de opbrengst van onze reizen beschikbaar aan de rangers in Pobitora Wildlife Sanctuary. Wij doneren 50 Euro per deelnemer aan middelen die gebruikt worden door de parkwachters bij hun werkzaamheden. Van dit geld blijft niets aan de strijkstok hangen; wij zorgen er persoonlijk voor dat elke cent goed besteed wordt.
Dankzij ons netwerk hebben wij ervaringen gehad waar we zelf nooit van hadden kunnen dromen. Wij hebben in het donker de Indische neushoorns van Pobitora in de mist zien rondscharrelen vanaf een wachttoren. Wij hebben in Orang N.P. overnacht in de Inspection Bungalow middenin het park, luisterend naar het gebrul van de tijgers om ons heen. We gingen op patrouille over de zandbanken van de Brahmaputra met filmmaker Gautom Saikia. We hebben bomen geplant en seminars aan de universiteit geopend.
Onvergetelijke ervaringen die ons zijn overkomen. Ervaringen die we niet kunnen beloven als u met ons reist. Maar wel ervaringen die onze vrienden in het veld voor ons mogelijk hebben gemaakt. Ervaringen waar ze ons elke keer weer mee weten te verrassen.
Ons motto is : 'Our Wild India maakt reizen persoonlijk'
Dit geldt voor onze contacten in India, maar dit geldt zeker ook voor onze reizen. Wij kiezen voor groepsrondreizen met groepen van maximaal 6 deelnemers. Hierdoor kunnen wij u als gast maximaal van dienst zijn en waar mogelijk rekening houden met uw persoonlijke wensen.
Wij verzorgen graag uw reis naar India,
|
Details
Our Wild IndiaReisverhalen, achtergronden en andere informatie over de wilde kant van India. Archieven
January 2020
Categorieën |